- Prima dezbatere între Donald Trump și Kamala Harris pentru alegerile din 2024
- James Earl Jones, vocea iconică a lui Darth Vader, a încetat din viață la 93 de ani
- Cum să prepari cea mai sănătoasă cafea
- În ciuda interdicției, Italia pregătește terenul pentru dezvoltarea reactoarelor nucleare
- Gigi Becali, pe listele AUR la alegerile parlamentare
USR şi Forţa Dreptei solicită conducerii Parlamentului înfiinţarea unei comisii de anchetă parlamentară privind abuzurile din centrele sociale
”Miercuri, 12 iulie a.c., a fost înaintată Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor propunerea de înfiinţare a unei comisii de anchetă care vizează activitatea din centrele sociale solicitare întemeiată pe prevederile articolului 75 ale Regulamentului referitoare la iniţierea unui astfel de demers de către minimum 50 de deputaţi din două grupuri parlamentare”, anunţă Forţa Dreptei miercuri într-un comunicat oficial. Parlamentarii arată că, pentru a elimina orice eventual pretext procedural invocat pentru a respinge solicitarea de constituire a comisiei de anchetă, iniţiativa a fost semnată de 56 parlamentari membri ai Forţa Dreptei, ai USR, precum şi de un deputat care face parte din grupul parlamentar al PNL.
”De altfel, îi îndemnăm pe toţi parlamentarii, indiferent de grupul politic din care fac parte, să susţină înfiinţarea acestei comisii de anchetă, cu precădere pe cei din Partidul Naţional Liberal care au evitat să ia atitudine faţă de acest caz dramatic”, arată formaţiunea.
”Considerăm că este imperioasă înfiinţarea acestei comisii de anchetă întrucât Parlamentul României nu poate rămâne impasibil la ororile prezentate în spaţiul public din centrele sociale, respectiv tratamentele inumane aplicate vârstnicilor, unor persoane aflate în situaţii vulnerabile şi în imposibilitatea de a se apăra. Guvernul şi celelalte instituţii publice responsabile au eşuat în a garanta drepturile fundamentale la care este obligat statul român, atât de Constituţia României, cât şi de convenţiile internaţionale la care suntem parte ca ţară, care se referă la apărarea drepturilor omului, a integrităţii fizice şi psihice a persoanei, la interzicerea torturii şi a relelor tratamente. Este o situaţie care reclamă o analiză aprofundată la nivel parlamentar, necesară pentru a identifica mecanismele instituţionale şi legislative eficiente pentru a preveni pe viitor repetarea unor noi astfel de orori. Refuzul de a da curs unui astfel de demers reprezintă, în fapt, o formă de complicitate la faptele comise în cele trei centre pentru vârstnici din judeţul Ilfov şi o abandonare a mandatului primit din partea cetăţenilor de către parlamentarii care s-ar împotrivi acestei iniţiative”, spune Forţa Dreptei
Conform Proiectului de Hotărâre pentru înfiinţarea unei comisii de anchetă parlamentară privind investigarea respectării drepturilor omului din cadrul serviciilor sociale rezidenţiale private şi publice din România, vor fi analizate cauzele care au dus la nerespectarea drepturilor omului din cadrul serviciilor sociale rezidenţiale, modalităţile de prevenire a acestui fenomen, analiza activităţii instituţiilor abilitate la nivel central şi local în soluţionarea, cu celeritate a acestor situaţii, măsurile care se impun la nivelul legislaţiei naţionale pentru combaterea şi reducerea numărului acestor cazuri.
Totodată, se propune ca din Comisia de anchetă să facă parte 21 de deputaţi, iar activitatea acesteia să se desfăşoare pentru maximum 90 de zile. Vor putea fi invitate la audieri persoane care au responsabilităţi în acest domeniu, din cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice, dar şi alte persoane care pot avea cunoştinţă despre fapte sau împrejurări de natură să servească la aflarea adevărului. Vor putea fi solicitate date, informaţii şi materiale din partea entităţilor publice sau private, precum şi expertize de specialitate, dacă se va considera că acestea sunt necesare desfăşurării activităţii comisiei de anchetă.
”PSD-ul lui Marcel Ciolacu depăşeşte cruzimea PSD-ului lui Dragnea. PSD-ul lui Marcel Ciolacu nu are nicio tresărire când bătrâni sunt bătuţi, înfometaţi, furaţi şi umiliţi. Ciolacu, Firea, Budăi, Rafila şi toţi oamenii puşi de PSD în funcţii cheie încearcă să îngroape adevărul despre azilele groazei, împing în faţă câţiva acari Păun pentru ca ei să scape de responsabilitatea politică. Nu îi lăsăm să scape şi am depus cerere pentru înfiinţarea unei comisii de anchetă parlamentară, care să analizeze cauzele ce au dus la apariţia acestor abuzuri îngrozitoare şi să stabilească ce avem de făcut, inclusiv la nivel legislativ, pentru ca astfel de grozăvii să nu mai fie posibile în România. Tragerea la răspundere penală este scopul anchetei penale, comisia parlamentară are altă finalitate şi nu trebuie să permitem PSD-PNL să îngroape adevărul dând vina pe un sistem tocmai de ele creat”, a declarat Ionuţ Moşteanu, liderul grupului USR din Camera Deputaţilor.
”Spre deosebire de ancheta penală, care stabileşte răspunderea penală pentru cei care au încălcat legislaţia în vigoare, ancheta parlamentară are ca scop analiza cauzelor şi identificarea măsurilor care se impun, inclusiv la nivel legislativ, pentru ca situaţii precum cele din azilele groazei să nu se mai poată repeta.
Concret, USR cere ca ancheta parlamentară să vizeze, de urgenţă: analiza cauzelor care au dus la nerespectarea drepturilor omului în centrele sociale rezidenţiale, analiza activităţii instituţiilor centrale şi locale abilitate să soluţioneze, cu celeritate, aceste situaţii, modalităţile de prevenire a abuzurilor, inclusiv măsurile legislative care se impun a fi adoptate”, precizează USR.
Comisia de anchetă va fi împuternicită să facă audieri şi să ceară autorităţilor şi instituţiilor publice, oricăror structuri de specialitate ale statului, altor entităţi publice sau private, precum şi cetăţenilor să îi pună la dispoziţie date, informaţii şi materiale necesare pentru desfăşurarea şi finalizarea anchetei parlamentare. Dată fiind gravitatea situaţiei şi necesitatea de a lua măsuri urgente ca tragedii precum cele din azilele groazei să nu se mai repete, Comisia va avea un termen de 90 zile pentru desfăşurarea anchetei parlamentare, raportul rezultat urmând să fie dezbătut într-o şedinţă a plenului Camerei Deputaţilor special organizată în acest scop, mai spune USR.